• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce-ai face dacă…?

30 Mar 2017
Sfatul expertului

Ne jucăm mereu acasă jocul “Ce-a fost bine, ce-a fost rău?” și, pornind de la plăcerea de a descoperi în glumă adevăruri despre noi, am extins bucuria statului de vorbă în familie și cu alte jocuri, la fel de creative. De curând, am redescoperit jocul “ce-ai face dacă” și, bineînțeles că la loc de cinste între întrebările virtuale s-a așezat cea pe care ne-o punem cu toții, mereu, înainte să se extragă numerele la loto: Ce-ai face dacă ai avea bani să îți cumperi orice?

Pe mine m-a întrebat cineva de curând dacă mi-aş dori să am o casă la mare şi una la munte, una în țară și vreo trei în marile capitale ale lumii, iar eu am răspuns că mi-ar plăcea mai mult să pot să călătoresc în toată lumea şi să pot să stau, cât vreau, lângă ce mare vreau, lângă ce munte îmi doresc, în ce metropolă mă simt eu mai bine... Îmi sunt dragi drumurile şi peisajele văzute din goana maşinii. Îmi place să privesc lumea de sus, atunci când avionul îşi ia zborul sau coboară spre pământ. Şi m-am învăţat să iubesc până şi strânsul şi aşezatul lucrurilor în bagaje, chiar dacă nu am reuşit încă să îmi dau seama nici până acum ce obiecte îmi trebuie în călătorii. Aşa că iau mereu prea multe pentru copii şi prea puţine pentru mine.

E și asta o problemă care ar putea fi așezată cu succes sub o întrebare cuprinzătoare. De câte haine avem nevoie și sub impulsul cărei dependențe tot îndesăm în dulap alte și alte bulendre pe care nu mai știm apoi cum să le mutăm de pe un raft pe altul? Dacă le-am putea vinde pe doi lei, pe fiecare dintre cele pe care, oricum, nu le mai îmbrăcăm, câți bani am pune deoparte pentru a ne dărui ceva durabil- o carte, o excursie, o jumătate de zi în care să medităm încotro vrem să mergem cu adevărat, și cu destinul, și cu avionul în care ne-am urcat?

Mai presus de lux și de mofturi stă, întotdeauna, siguranța pe care o simțim în existența noastră. Siguranța iubirii, siguranța financiară, siguranța că suntem noi, cei care ne-am dorit să fim. Și poate că ar trebui să așezăm la începutul tuturor jocurilor noastre cu întrebări această căutare și să luăm în calcul doar răspunsurile înțelepte și bune, care ne fac să ne simțim împăcați și fericiți.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter