• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cât ne costă consolările

13 Mar 2017
Sfatul expertului

Am simțit nevoia să intru în luna lui martie împrospătându-mi nu doar speranțele și visele, ci și garderoba și înfățișarea... Știu, e un pic caraghios să crezi că dacă înnoiești ceva din ambalajul sau exteriorul tău e ca și cum ai lua-o mai ușor de la capăt, dar cad și eu pradă aceluiași păcat omenesc, de câte ori vine primăvara... Iar în săptămâna tuturor sărbătorilor dedicate femeii, când toți își amintesc să ne felicite și să ne îmbrățișeze, parcă mai mult ca oricând simt nevoia să am ceva nou,  o coafură îngrijită, o eșarfă parfumată și, dacă e posibil, vreo pereche de cercei noi, pe care să-i etalez cu mândrie...

Facem la fel și cu mâncarea, dar parcă despre asta se vorbește ceva mai mult și mai lămurit. Deja am început să învățăm despre mâncatul emoțional și despre tristețile sau bucuriile care ne mână către frigider sau către debara, dar mai puțin vorbim despre emoțiile care ne duc la shopping sau la coafor, dornice să rezolvăm prin achiziționarea unor obiecte sau a unui look nou o dezordine care este în noi înșine. Dar ne întrebăm vreodată cât ne costă, de fapt, toate aceste consolări pe care le căutăm în afara noastră? Cât plătim după ce mâncăm nervos, căutând cele mai eficiente proceduri de slăbire, masaje, aparate, centre de înfumusețare? Cât plătim după ce cumpărăm isteric lucruri de care nu avem nevoie, ca să ne facem ordine în dulap și să scăpăm de ceea ce nu ne mai trebuie - căci există, acum, și-n țara noastră, așa cum am văzut în filme, stiliști care vin și ne aruncă hainele demodate din șifonier?

Nu există nicio modalitate mai bună de a face economie decât aceea de a fi împăcați cu noi înșine. Fără dorința să ne consolăm pentru ceva antrenându-ne simțurile flămânde. Fără orgolii, fără aroganță, fără dorința de a părea altceva decât suntem.

E primăvară și, în afară de zâmbete, absolut și complet gratuite, pe care să le împărțim unii altora, n-ar trebui să mai avem nevoie de nimic pentru a fi fericiți că, iată, am ajuns din urmă un nou, miraculos anotimp și nu avem nimic mai bun de făcut decât să ne bucurăm de splendorile lui.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter