• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Calcule pentru Valentine’s Day

11 Feb 2017
Sfatul expertului

Pentru că, de fiecare dată în preajma sărbătorilor iubirii revine în discuție tema legată de beneficiile adoptării unor asemenea sărbători de import, mă simt și eu atrasă de ispita analizei… Eu am impresia că ne-am molipsit de toate obiceiurile americăneşti, însă, din păcate, nu și de zvâcul civilizației de peste ocean și cu siguranță nu şi de simţul de răspundere insuflat încă din pruncie copiilor crescuţi acolo, într-o lume avansată, modernă, precisă şi mai zâmbitoare decât lumea noastră.

Cred că știm cu toții cum copiii noștri vor costum cât mai spooky de Halloween şi deja duc cadouri colegilor de Thanksgiving Day. Şi, desigur, au nevoie de haine cool şi de jucării wow, mai multe decât le-ar trebui cu adevărat.

Dar și noi, oamenii mari, ne-am învățat să serbăm iubirea de Valentine’s Day, tot la fel, alocând bugete speciale pentru cheltuială și căutând să ne exprimăm prin daruri materiale imaterialele sentimente, în vreme ce stăm la fel de prost ca întotdeauna la statisticile care măsoară numărul încăierărilor domestice românești, rata de abandon în maternități sau de abandon școlar a copiilor concepuți (și) de Valentine’s Day și apetența spre scandal a părinților care se despart, fără să le pese dacă și cum îi afectează asta pe copiii lor.

În America, există măsurători specifice legate de cât cheltuiesc oamenii pentru Valentine's Day pentru că se știe că 55% dintre americani nu neglijează sărbătoarea de pe 14 februarie, pentru ei rezultând, în 2016, o cheltuială medie de 146 de dolari de persoană- asta conducând la o sumă deloc de neglijat, de 19,7 miliarde de dolari cheltuiți în numele acestei zile speciale.

La noi nivelul de trai este mult mai sfrijit, iar noi românii suntem mai reticenți față de sărbătoarea, cum spuneam, de import., așa că altfel ar arăta calculele noastre...

Oricum, la capătul tuturor analizelor legate de oportunitatea importului de sărbători și obiceiuri, până la urmă, lucrurile se vor așeza de la sine, în inima și-n tradițiile noastre, dacă vom alege să trăim conștient, atent, cumpătat și așezat.  Nu luați de val, ci planificându-ne și ce învățăm și ce cumpărăm, ce mâncăm, ce iubim, cât economisim, așezând lucrurile care contează într-o agendă a fericirii căutate și, cu siguranță, găsite.

Serbați Valentine’s Day? Eu da, alegând nu cadouri, ci scrisori de dragoste, nu cheltuieli materiale, ci risipă de vorbe bune și gesturi de drag. Iar dacă, totuși, mă voi hotărî și să cumpăr ceva, promit să trec cheltuiala în agendă, ca să știu s-o așez în șirul de calcule care mă ajută să-mi fac viața mai simplă: cât am câștigat minus cât am cheltuit egal cât am economisit. Și apoi, desigur, ca-n poezie, cât am așteptat plus cât am iubit egal cât am trăit…

Happy Valentine’s Day!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter