• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Telefonul mobil, aur curat

16 Dec 2013
Refoloseşte!


Colectarea telefoanelor scoase din uz este posibilă în multe țări în curs de dezvoltare. Ideea de a cere companiilor care vând telefoane sau care se ocupă de reparații ale acestora, ca la rându-le să ceară clienților lor să-și revândă ori să colecteze telefoanele vechi, prinde contur și în România. De altfel toți operatorii mobili au asemenea programe.


Telefoanele mobile sunt considerate deșeuri periculoase atunci când ajung în faza de sfârșit de viață -de exemplu, din cauza plumbului și nichelului sau mai ales a cadmiului pe care îl conțin. Pentru a procesa aceste metale într-un mod ecologic, e nevoie de cele mai mari topitorii de înaltă calitate din lume (ele există în număr de aproximativ 6 pe tot globul).

 

Unele dintre metalele din telefoanele mobile sunt printre cele mai rare si mai valoroase din lume. Este nevoie de aur, argint și platină pentru a face telefoane, ceea ce face, din perspectiva mediului, mai mult decât utilă reciclarea. Aceasta este relativ ieftină, aparatele se colectează ușor, iar recondiționarea materialelor nu presupune o mare filozofie. Nimic nu se pierde, un telefon mobil este complet reciclabil. Alternativa la reciclarea acestora, în special a metalelor prețioase, este mineritul care în variantele lui contemporane presupune utilizarea masivă a cianurilor, exploatarea de suprafață, distrugerea comunităților locale, crearea de tensiuni sociale fără precedent și, aproape invariabil, un business corupt cu riscuri de mediu halucinante.

 

Programele de reciclare a telefoanelor trebuie susținute de către stat ca măsură esențială de protecție a mediului și de recondiționare a unor materiale de valoare extrem de mare. Consumatorul responsabil trebuie să fie implicat în acest efort măcar pentru a reduce economic șansele de succes ale unor proiecte distructive și neviabile pentru economia verde.

 

În fiecare an, aproximativ 1,5 miliarde de telefoane mobile sunt produse și vândute. Estimările sunt că aproximativ 700 de milioane de telefoane pot deveni redundante în fiecare an. Cel mai mare procent de reutilizare și reciclare pentru telefoane în țările dezvoltate este de aproximativ 25 %. În multe țări în curs de dezvoltare însă, reciclarea acestor deșeuri nu este facilitată. Și, consecutiv, se pierd tone de aur!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter