• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mai bine decât a recicla

24 Sep 2013
Refoloseşte!

Scopul meu – acolo unde încep – este ideea de a folosi. Nu a recicla, a refolosi.

Issey Miyake

Câțiva constructori americani și-au propus să construiască o casă cu materialele rămase de la demolarea alteia. Au reușit. Și nu e un record ci un model de business.
Altfel povestea e simplă: “nu folosi farfurii de carton!”. Sau ceva mai complicată atunci când bunurile capătă altă noimă și nu mai ajung la coșul de gunoi.

În timp ce fabricarea de produse noi duce la terminarea resurselor naturale limitate și eliminarea materialelor nedorite poluează mediul, tu ești enervat de lipsa produselor la prețuri accesibile. Scopul unui consumator responsabil e să nu producă gunoi.

O modalitate de a preveni deșeurile, de a îmbunătăți viața în comunitatea în care locuiești, și de a crește bunăstarea materială a concetățenilor tăi este de a lua produse utile aruncate de cei care nu le mai doresc sau nu mai au nevoie de ele și să le oferi celor care pot face ceva cu ele. Aceasta este refolosirea – un obicei vechi ce va lua multe forme noi!

Centrele de refolosire începute de fundația Caritas apar peste tot în Europa. Directiva privind împachetarea produselor aduce Europa ceva mai în urmă față de Statele Unite unde multe state americane deja își fac propriile politici de reutilizare a sistemelor de împachetare. Hrana în sistemul “last minute market” ajunge pe masa unui consumator (de multe ori mai puțin fericit decât tine) cu o zi înainte de expirare în loc să fie aruncată. Mobilier, material de construcție, echipamente de toate felurile intră într-un ciclu liber al schimburilor în piețe tot mai eficiente ghidate prin și de către internet.

Buna idee stă în faptul că un lucru refolosit de către un consumator responsabil sigur nu ajunge încă la groapa de gunoi.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter