• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Consumăm planeta pe credit

24 Sep 2013
Redu!

Am renunțat la bunurile lumești; jumătate din lucrurile mele fie le-am vândut fie le-am donat. Acum trebuie să mă duc la cumpărături.

Christy Leigh Stewart

La ora aceasta iei mai mult de la planetă și dai înapoi mai puțin. Consumi pe o datorie ce nu o vei plăti niciodată. Pentru a folosi ceva mai puțin din resursele care se termină și pentru a deveni consumatori responsabili trebuie să îți pui o întrebare fundamentală. De câte lucruri chiar ai nevoie? Relația dintre achizițiile materiale și bunăstare pare a fi proporțională. Acumulez mai multe produse, devin mai fericit. Însă această relație de creștere e valabilă până la un punct, apoi modelul o ia razna. De fapt, fericirea în multe culturi e departe de luxul material.

Reducerea consumului și trecerea la un consum responsabil, te salvează de a cheltui bani pe inutilități și elimină o dezordine la fel de inutilă din viața ta. Într-o epocă a mall-urilor și a marketing-ului viral primează cantitatea asupra calității și te ademenesc multe lucruri la preț redus. Când devii conștient de ceea ce cumperi, vezi și gunoiul din cealaltă parte a dimineții.

Îți amintești mașina din "Timpuri Noi" a lui Charles Chaplin? Era una menită să te trezească din pat, să-ți scoată pijamalele, să te spele, să te ușuce, să te îmbrace și să-ți servească micul-dejun. Azi, mașina aceasta ar crea o nevoie pentru o astfel de tehnologie absurdă dacă ar ajunge să fie la modă și bine împachetată. Satisfacerea unei astfel de nevoi ar fi însă mai dificilă. Dar nu atât de dificilă precum cererea de automobile și de statutul social complementar mașinii, în societatea postindustrială.

Habitatele umane sunt croite pentru a deservi automobilul, iar marile aglomerații urbane sunt o dovadă clară. Magazine, cinematografe, bănci, toate oferă parcări generoase sau chiar "drive-in". Un pieton devine izolat de activitatile economice, ba chiar e suspectat de vagabondaj. Într-un astfel de scenariu e nevoie de o mașină, nu?

Din nefericire pentru societatea industrială, un sistem economic nu poate fi stabil decât în condițiile de mediu date și urmând un consum responsabil. Menținerea acestor condiții trebuie să îți definească adevăratele nevoi economice. A satisface nevoile create de industrializare înseamnă a te război cu natura și a ignora condițiile esențiale ale vieții pe Pământ.

Azi ești în situatia delirantă de a menține o stabilitate economică și ecologică falsă atât timp cât vei lua în considerare, eronat, doar costurile proceselor – șosele, masini, carburanți – ca fiind produse finite. Acumularea în masă a acestora, contorizate bine în PIB-uri care trebuie mereu să crească – este expresia unei societăți instabile, care disprețuiește natura și ne dă măsura unei false bogății.
Unii ecologisti opteaza pentru un mod de viață extrem de simplu doar pentru că au grijă de a întrerupe pe ici pe colo ciclul consumului excesiv în numele protecției mediului inconjurător. Cel mai des, oamenii reduc consumul pentru a economisi bani. Dacă au mai puțină nevoie de resurse financiare, ei pot să-și reducă timpul de muncă și să recupereze timpul personal. Iar acesta poate fi investit în obiective care țin de inimă, care sunt conforme cu valorile profunde ale fiecăruia: familia, creșterea personală, comunitatea, arta.

Acest mod de viață se numește "simplitatea voluntară" și este o variantă personalizată a ecologismului radical. Tu, om moderat, știi viețile ascunse ale lucrurilor și știi cum se produc – cunoști o mulțime de informații legate de ciclul de viață al produselor și poți face alegeri optime și raționale. Ai deci puterea de a alege lumea în care vei trăi, iar prin simplele decizii de la cumpărături – în esență, de a fi un consumator responsabil - o dezvălui puțin câte puțin.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter