• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nutrienți din gunoaie

06 Dec 2013
Reciclează!

Cel mai responsabil tip de reciclare este generarea de nutrienți din gunoaiele umede ale gospodăriei. Compostarea ajută la menținerea deșeurilor alimentare din depozitele de deșeuri, reduce amprenta de carbon individuală, și oferă elemente nutritive suplimentare grădinii.

 

Și ele nu trebuie să se împrăștie pe o suprafață mare, poți să nu ai o curte, omul de la bloc își poate configura sistemul de compostare propriu. Locuitorii apartamentului de bloc pot colecta resturile de la masă într-o găleată mică ținută lângă chiuvetă și apoi pot goli găleata în containerul destinat deșeurilor verzi, de obicei oferit de primăria orașului.

 

În cazul în care serviciul de deșeuri al orașului nu acceptă resturi alimentare, întrebați vecinii sau căutați spații verzi comunitare care ar primi un plus săptămânal de compost.

Vă simțiți mai ambițioși? Puteți construi o mică ladă-pubelă acoperită cu viermi de compost în interior.

 

Pubelele pot fi făcute din lemn sau material plastic, atât timp cât materialele nu au fost tratate cu substanțe chimice și au ventilație adecvată. Viermii, în mod normal pot fi procurați de la un magazin de momeli.

 

Lada se plachează pe fund și lateralele interioare cu un așternut umed rece făcut din ziar mărunțit, carton sau frunze și apoi se pot îngropa resturi alimentare de-a lungul coșului de gunoi.

 

Viermele nu va pierde nici un moment în a digera resturi bogate in nutrienti din compost. În general, o jumătate de kilogram de viermi poate digera aproximativ o jumatate de kilogram de alimente în fiecare zi.

 

Nici nu sunt pretențioși, mănâncă coji de ouă, zaț de cafea și chiar filtre de cafea. Cu toate acestea, ar trebui să nu fie hrăniți cu carne, oase de animale, produse lactate, ulei și grăsimi, sau orice fel de materii fecale.

 

Bacteriile de acolo devin periculoase pentru sănătate, iar mirosul ar deranja tot palierul. Cel mai simplu sistem de compost, dacă aveți un spațiu destul de mare pe lângă casă, este un singur teanc, stratificat cu alimente și deșeuri de curte, pentru a permite aerisirea.

 

Puteți cumpăra un coș sau puteți face singur unul: trei metri pătrați este o bună dimensiune pentru început. Dacă nu sunteți tare preocupați de curățenie, săpați pur și simplu o groapă.

 

O idee bună ar fi de asemenea să construiți (în loc de groapă) un șanț pe lângă un rând de grădină existent. Acesta va furniza substanțe nutritive pentru plantele vecine, în timp ce resturile alimentare sunt încă ocupate cu descompunerea sub pământ.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter