• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cea mai curată soluție

24 Sep 2013
Reciclează!

Dacă nu cumperi produse reciclate, nu prea reciclezi!

Ed Begley, Jr.

Care e marele avantaj al reciclării, te întreabă ecologiștii pesimiști. Păi numai energia consumată pentru a transforma sticlele de plastic ori ziarele în noi materii prime neagă beneficiile reciclării. Poate că așa e, însă gunoaiele te sufocă, iar reciclarea e soluția împotriva gropii de deșeuri și a fumului negru din incineratoare. Consumul responsabil va face atmosfera mai puțin înecăcioasă.
Fără indoială, reciclarea e un pas intermediar către paradisul ecologic, însă până apar industriile minune ce vor avea zero deșeuri, reciclarea merită toți banii. Și mai e și educativă; numai aruncând resturile în containerele verzi-albastru-galbene ai o idee despre ceea ce lași în urmă.

Lipsa unui consum responsabil o vezi dincolo de pereții gri ai birocrației, în munți de hârțogăraie parcă decupate din romane absurde. Oriunde te duci ți se cere o hârtie, totul urmează ciclul hârtiei de la copacul din pădurea defrișată la cherestea și, în sfârșit, la tonele de papirus modern care îți atestă viața. Dacă la imaginea omniprezentei hârtii din administrație, din pachete ori cartoane adaugi și infernul plasticului aruncat care colorează sinistru pajiștile, pădurea și orașul realizezi că un consumator responsabil alege reciclarea ca o soluție de bun simț primar. Însă și mai responsabil e să renunți la berea la PET ori la cutia de aluminiu și să te întorci la vechea sticlă. Cât despre hârtie…

Evident, soluția responsabilă la nebunia tipăririi e una alternativă; soluții de e-government, rezolvarea serviciilor administrative online, evitarea pe cât posibil a contactului cu o birocrație greoaie și coruptă. Dar în caz că acest salt de broască încă nu e posibil și dacă la fel de imposibilă este și reducerea cantității de hârtie consumate, atunci ultimul resort e să folosești hârtia reciclată. De ce? Pentru că fiecare tonă de hârtie din fibră reciclată salvează 17 copaci mari. Salvezi pe bune pădurea.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter