• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

La ce vârstă începe educaţia financiară?

06 Apr 2016
Pontul săptămânii

Au apărut deja manualele de educaţie financiară, în general pentru gimnaziu (deşi avem şi o variantă pentru preşcolari), dar puţini par preocupaţi să educe financiar adulţii.

Din ce am văzut până acum, manualele de educaţie financiară pentru copii sunt mai degrabă încercări de popularizare a instrumentelor şi instituţiilor din zona financiar-bancară. Ok, e bine să ştii ce înseamnă un cont bancar, un depozit, cum se foloseşte cardul şi de ce este bine să economiseşti, dar la ce-ţi folosesc toate astea dacă în momentul în care iei o decizie care îţi va schimba radical viaţa precum accesarea unui împrumut ipotecar pe 30 de ani, habar n-ai de alternanţa ciclurilor în economie şi ce le provoacă, care este corelaţia dintre dobânzi şi preţul activelor, cum se recunosc clauzele abuzive din contractele cu băncile, etc, etc?

Din păcate, nu prea abundă programele de educare a adulţilor, cei care sunt în postura de consumatori direcţi ai produselor financiare. O optică greşită, pentru că în situaţia în care educaţia financiară lipseşte, numărul împrumuturilor neperformante va urca exponenţial la prima recesiune majoră din cauza obligaţiilor asumate prea generos când vremea era bună, între instituţiile financiare şi clienţi va apare un sentiment de adversitate iar orice punte de comunicare poate fi dinamitată...

În concluzie, e bună educaţia financiară şi în şcoală elementară, dar nu uita să bifezi câteva lecţii când vei fi în postura de a administra un buget personal pe baza veniturilor obţinute cu sudoarea frunţii şi a cheltuielilor asumate în cunoştiinţă de cauză, când vei avea suficiente resurse pentru a te gândi la alternativele la depozitele bancare sau când vei dori să rezolvi  dilema “chiriaş sau proprietar”?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter