• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Tranzacții importante în România: mișcări pe piața bancară și cea de retail

30 Oct 2023
Educaţie

Luna octombrie a venit cu fuziuni și achiziții importante în mediul de business local. Vi le prezentăm pe cele mai importante, care au avut loc în mediul bancar și în industria de retail. 

Începem cu mutarea făcută în mediul bancar, respectiv anunțul UniCredit Bank privind fuziunea cu Alpha Bank România. Această fuziune va duce la crearea celei de-a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active. 

La finalizarea tranzacției este de așteptat ca Alpha bank să dețină 9,9% din capitalul social al entității combinate și să primească o contravaloare în numerar de 300 de milioane de euro. 

Conform datelor BNR, în 2022, Unicredit s-a aflat pe locul 7 în topul băncilor din România în funcție de active, iar Alpha Bank s-a situat pe locul al 9-lea. 

O altă tranzacție importantă care a avut loc luna aceasta s-a desfășurat în industria de retail. Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din retailul alimentar, care în prezent deține 19 branduri la nivel global, printre care și Mega Image, a anunțat că a ajuns la un acord privind achiziționarea companiei Profi Rom Food, care operează rețeaua de magazin Profi în România, de la MidEuropa. 

E important de menționat că tranzacția este supusă aprobării de către autoritățile competente în materia regulilor de concurență și se estimează a fi finalizată în cursul anului 2024. Valoarea tranzacției se ridică la 1,3 miliarde de euro. 

Este a doua cea mai mare tranzacție din retail de anul acesta după ce Grupul Carrefour a anunțat în aprilie achiziția magazinelor Cora din România, după ce a semnat un acord cu Grupul Louis Delhaize. Acordul a presupus preluarea acivităților Cora din România, incluzând 10 hipermarketuri și 8 magazine Cora Urban, precum și preluarea celor aproximativ 2.400 de angajați. 

Profi are peste 1.600 de unități în mai multe de 750 de localități și 27.000 de angajați, conform datelor de la finalul anului 2022. De partea cealaltă, Mega Image avea la finalul anului 2022 peste 960 de magazine în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Ploiești, Brașov, Oradea, Timișoara, Bacău, Sibiu și alte orașe din țară, sub mărcile Mega Image și Shop&Go. 

Anul acesta mai este așteptată încă o tranzacție în mediul bancar. Conform surselor din piață, banca Intesa Sanpaolo SpA este în negocieri pentru a achiziționa First Bank din România, de la fondul american de investiții J.C Flowers. Intesa Sanpaolo este cea mai mare bancă din Italia, cu active de 975 miliarde de euro în decembrie 2022. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter