• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Skiplagging: metoda prin care unii oameni aleg să cumpere bilete de avion mai ieftin

06 Sep 2023
Educaţie

Skiplagging este un fenomen care a luat amploare la nivel global, exploatând modelul de business al companiilor aeriene cu scopul de a le oferi celor care apelează la el bilete de avion mai ieftine. 

Îl putem traduce ca fiind o săritură peste escale, iar cei care apelează la această schemă se supun însă și unor riscuri.

Pentru a explica cum funcționează acest fenomen, apelăm la următorul exemplu. Un bilet București-Munchen ar putea fi mai scump decât un bilet București-Zurich, cu escală în Munchen. Astfel, cei care vor să meargă în Munchen și să economisească o parte din bani, isi vor lua cursa către Zurich cu escală, transformând escala în destinația finală.

Pur și simplu nu se vor mai urca în zborul Munchen-Zurich.

Totuși, e important de știut faptul că cei care apelează la astfel de practici riscă să fie puși  de companii pe o „listă neagră”. De asemenea, nu se poate apela la o astfel de practică în cazul în care se călătorește cu bagaj de cală.

În momentul în care ai ales să rămâi în orașul unde ai escala, va trebui să notifici compania aeriană să îți dea jos bagajul. Compania aeriană îți va percepe o taxă pentru a face acest lucru. Costurile acestea pot fi extrem de diferite de la companie la companie și de la o cursă la alta. 

Lăsând la o parte acest fenomen, o analiză realizată recent de către agenția de turism Vola arată că luna septembrie este una în care veți găsi bilete de avion mai ieftine cu 20% față de cele din august, iar Danemarca, Portugalia și Grecia sunt printre cele mai ieftine destinații de toamnă. 

Concret, prețul mediu pentru septembrie 2023 la biletele de avion se ridică la 230 de euro, cu peste 50 de euro mai puțin față de luna august. Cele mai mari diferențe de preț sunt înregistrate în ceea ce privește biletele pentru Bruxelles, biletele fiind cu 37% mai ieftine în septembrie față de august, Dublin, cu 28% mai puțin și Amsterdam, cu 19% mai puțin.

Tot analiza companiei de turism ne arată că cel mai ieftin oraș din topul destinațiilor populare de city-break este Veneția, cu prețuri de 165 de euro în septembrie, cu 16% mai puțin în august. E important de menționat că, dacă vreți să vizitați Veneția, să vă pregătiți să mai scoateți câțiva euro din buzunar, având în vedere că orașul va testa un sistem de bilete pentru turiști. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter