• Educatie
  • Impozitul pe roboţi şi meseriile viitorului

Impozitul pe roboţi şi meseriile viitorului

Când legendarul Bill Gates propune impozitarea companiilor ce înlocuiesc forţa de muncă umană cu cea a maşinilor înseamnă că generaţiile de şcolari ar trebui să se gândească bine la meseria dorită.

Fondatorul Microsoft, o companie care de altfel este responsabilă de dispariţia multor locuri de muncă prin automatizarea pe care a facilitat-o, a lansat ideea impozitării roboţilor, sumele astfel strânse urmând să fie folosite pentru cursuri de recalificare a personalului disponibilizat. Roboţii sunt tot mai prezenţi în industria auto şi cea textilă, învaţă să producă mobilă odată cu dezvoltarea imprimantelor 3D, fac deja parte din cotidian în industria financiară (vezi bancomate şi multimate de plăti care fac tot mai inutilă muncă la caserie) şi au început să intre în forţă şi în cea a serviciilor hoteliere şi în restaurantele fast-food.

Cei care sunt pe punctul de a-şi alege azi o meserie (şi implicit părinţii care-i ghidează în acest demers) ar trebui să se gândească foarte bine dacă nu cumva ar putea fi concuraţi de roboţi în viitor? Pentru că inclusiv meseriile aparent sigure azi nu rezistă unei astfel de competiţii la o privire mai atentă. Avocat? Sunt portaluri care deja înglobează ultimele noutăţi legislative şi oferă căutări contextualizate din legile mai vechi...cât va dura până la apariţia unui robot care să facă interpretări? Jurnalist? Lăsând la o parte faptul că jurnalismul clasic tinde să fie înlocuit de activismul social media, avem deja roboţi care sunt capabili să compună povestiri scurte. Nu e deloc mare distanţă până la nuvelă, roman şi, de ce nu, reportaj. Construcţiile vor avea la rândul lor imprimantele 3D, agricultura merge spre mecanizare tot mai mare, comerţul se concentrează în online iar offline-ul e al hipermarketurilor care lichidează concurenţă micilor particulari...O lume sumbră pentru viitorii angajaţi, nu?

Din fericire, generaţiile care vin din urmă sunt mai puţin numeroase în lumea occidentală, baby boomers-ii se vor pensiona în următorii 10 ani şi va fi mare nevoie de asistenţă socială pentru acest segment de vârstă. Şi, implicit, servicii medicale. IT-ul va fi în mare vogă în contiinuare, industria divertismentului nu pare ameninţată încă de robotizare, idem în cazul învăţământului (de altfel o modalitate instituţionalizată de baby sitting) cu menţiunea că scăderea demografică pune aici alt tip de presiune.

Una peste alta, morală care se despride suplimentar de aici este că cea mai bună achiziţie pentru viitor nu va fi totuşi „meseria” (despre care se credea că o înveţi la şcoală sau o „furi” practicând-o lângă un expert şi o ai apoi pe viaţă), ci flexibilitatea. Pământul „se învârte” mult mai repede azi iar tinerii trebuie să fie pregătiţi să-şi poată schimbă din mers specializarea, locaţia, chiar mentalitatea şi sistemul de valori pentru a reuşi în viaţă.

citește mai departe

Încearcă și:

Adaugă comentariul tău folosind Facebook