• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Economia României și a țărilor din jur: ce așteptări sunt privind evoluția economiei în mai multe state din UE

27 Sep 2023
Educaţie

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare(BERD) a publicat un raport în care vorbește despre estimările sale privind evoluția economiei în mai multe țări pe care le urmărește. Noi ne vom uita la așteptările pe care le are pentru România, dar și pentru țările din jur.

Pentru început, raportul ce poate fi citit AICI vorbește despre o încetinire a creșterii economice în regiunile pe care BERD le acoperă, de la 3,3% în 2022 la 1,7% în prima jumătate a anului 2023. Cauzele la care face referire raportul sunt în principal inflația ridicată care a lovit în puterea de cumpărare a cetățenilor. 

În România, conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut foarte ușor în luna august, de la 9,44%, la 9,43%. Banca Națională a României a revizuit în creștere estimările privind inflația din România, la 7,5% pentru finalul acestui an și 4,4% pentru sfârșitul anului 2024. 

Inițial, rapoarte BNR estimau o inflație de 7,1% pentru finalul anului 2023 și de 4,2% pentru sfârșitul anului 2024. 

Estimări privind economia României și a țărilor cu comunități românești: la ce se așteaptă BERD

Estimările privind economia româniei sunt mai pesimiste în noul raport și vin tocmai într-un moment marcat de o creștere a gradului de incertitudine în economia românească. Acest moment e generat de noile modificări fiscale pe care vrea guvernul să le aducă, despre care ți-am menționat și în materialul de AICI. 

În cazul României, noul raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezoltare arată o estimare de creștere a Produsului Intern Brut pentru 2023 de 1,8% și de 3,2% pentru 2024. Spuneam că vorbim de estimări mai pesimiste deoarece, la raportul anterior, BERD estima că economia României va crește cu 2,5% în 2023 și cu 3,5% în 2024. 

În cazul vecinilor Bulgaria, pentru 2023, BERD se așteaptă la o creștere a PIB de 1,6% și de 2,6% in 2024. În cazul lor, pesimisul este manifestat de BERD doar în cazul evoluției din 2024, când a modificat în jos cu 0,3 puncte procentuale estimarea anterioară. 

În cazul Ungariei, pesimismul este puțin mai mare decât în cazul nostru când vine vorba de reevaluarea estimărilor anterioare. BERD se așteaptă ca PIB-ul Ungariei să scadă cu 0,2% în 2023 și să crească cu 2,8% în 2024. Față de estimarea anterioară, lucrurile arată mai rău deoarece BERD credea că Ungaria va crește cu 0,4% în 2023 și cu 3,5% în 2024. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter