• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Calcule pentru părinți

13 Sep 2013
Educaţie

Cum arată Greierele și Furnica în rolul de părinți? N-ar fi exagerat să ne imaginăm o Furnică grijulie, ce calculează costurile pentru studiile superioare ale micuților când aceștia n-au terminat încă școala primară. Și un Greiere “poet”, din cale afară de surprins, aflând că și grădinițele și școlile de stat scot bani din buzunarul părinților.

Până la urmă, bugetul de părinte nu e deloc subțire și trebuie mobilat din timp pe partea de venituri, pentru a rămâne echilibrat. Grădinița cu opționalele ei, școala primară, afterschool-ul, practicarea unui sport sau dezvoltarea unor aptitudini ale copiilor, liceul, meditațiile pentru facultate, universitatea cu master și studii aprofundate, toate scot bani din buzunarele părinților. 

Când copii au între 3-6 ani, părinții, în căutarea grădiniței potrivite, trebuie să rezolve dilema “de stat sau particulară”? Taxele pentru grădinița privată pornesc de la 600-700 de lei pe lună (la care se adaugă opționalele de balet, înot, karate, limbi străine etc.) pentru a sări de 1.000 de lei în varianta “full option”. În provincie poate fi ceva mai ieftin. Grădinița Paradis din Iași are, de pildă, tarife de 500 de lei pe lună. Grădinița Bobocel din Cluj percepe 350 de lei pe lună la programul scurt și 450 lei la cel lung, la care se adaugă 15 lei pe zi pentru masă. Nu înseamnă automat că toate grădinițele sunt mai ieftine decât în Capitală, la pretenții mai mari prețurile urcă. Grădinița Montessori din Timișoara cere 1.000 de lei pe lună fără masă. La stat, cu masă inclusă, bugetul părintelui trebuie să rezerve din start 300-400 de lei pe lună, la care trebuie adăugate mai multe opționale, costul unor fotografii și excursii, serbările de final de an, Paște, Crăciun și ajungem la minimum 500 lei. Toate cursurile pe care le fac micuții în afara grădiniței costă, cel puțin 200 lei pe lună în Capitală (învățarea unui instrument, o limbă străină, înot, un sport mai puțin pretențios etc.).  

Școala primară ar trebui să fie gratuită în sistemul de stat, dar apar și aici tot soiul de contribuții pentru fondul clasei, achiziționarea unor culegeri de exerciții, manuale alternative, caiete speciale la fiecare materie. Ca să nu mai pomenim de afterscool sau o bonă care să aducă micuții de la școală și să-i supravegheze când fac lecțiile în clasele I-IV. Una peste alta, minimum 500 de lei pe lună. După 10-11 ani, bona începe să fie eliminată din ecuație, dar costurile cu rechizitele și manualele alternative se înmulțesc și ele. N-am spus nimic de taberele școlare și nici de meditațiile pentru liceu. Școlile private dublează, în cazul fericit, facturile. Pe an se poate ajunge la peste 6.000 de euro (International School of Bucharest - 5.950 de euro, Lauder-Reut - 6.000 de euro, Cambridge School of Bucharest - 6.500 de euro, British School of Bucharest - 12.500 de euro).

În liceu, se taie mult din bugetul de culegeri și mulțimea de caiete special, dar crește cel pentru banii de buzunar și meditații pentru facultate (minimum 100 lei/ședința de 2 ore, dacă profesorul predă în grup). Din cauza scăderii demografice și a calității programelor de studiu, universitățile de stat au revenit la modă (dacă în anul școlar 2008/2009 erau 410.000 studenți la “particular” din cei 890.000 de studenți la nivel național, în 2012 mai erau doar 100.000, din cei 461.000 studenți înregistrați la nivel național). Cine are norocul să ajungă pe locurile finanțate de la bugetul de stat, economisește câteva zeci de mii de lei (3.500 lei la ASE București în 2013). Această sumă reprezintă taxele anuale de școlarizare pentru locurile cu taxă. Pentru bugete mai mari, există și posibilitatea studiilor în străinătate; acolo e vorba însă de zeci de mii de euro sau dolari pe an.

Și luați în calcul că pe lângă cei 4-5 ani de studiu pentru licență, se adaugă masterate, studii aprofundate, poate un doctorat. Trăgând linie, bugetul educației copilului, de la nivelul grădiniței până la licență/masterate se va situa uzual între 10.000 și 30.000 de euro, în funcție de pretenții. Pentru calcule mai precise, consultați calculatorul din secțiunea “Instrumente”.

Uitându-ne la aceste cifre, putem spune că un cuplu de “Furnici” va ține cont de redimensionarea bugetului la apariția copiilor deoarece urmează un efort financiar în următorii 15-20 de ani. Un cuplu de “Greieri” va privi lucrurile puțin superficial, nu va avea mari rețineri să angajeze veniturile familiei pe o perioadă mai lungă pentru rambursarea unor cheltuieli generoase (de exemplu rate la un credit ipotecar mai mare decât plapuma veniturilor familiei), fiind nevoiți apoi să strângă punga când vine vorba de educația copiilor.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter