• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Băncile „tremură” pe bursă: situația, asemănătoare cu cea din Italia

06 Sep 2023
Educaţie

Luna trecută, cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni a aprobat o taxă în ceea ce privește băncile care a surprins analiștii. Este vorba despre o taxă pe „profiturile suplimentare” ale băncilor, care urmărește o „retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor” pentru 2023. 

La o lună distanță, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor din România, dă și el o veste asemănătoare. Concret, în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor, dar și o taxă pe cifra de afaceri a multinationalelor care raportează profituri mici. 

Deși nu avem o dată exactă sau alte detalii cu privire la taxa care ar urma să vizeze băncile românești, efectele declarațiilor se văd deja pe Bursa de Valori de la București. De exemplu, Banca Transilvania a scăzut la începutul zilei în care publicăm această știre cu 0,48%, pierzând aproape 500 de milioane de lei din capitalizare în ultimele două ședințe. 

BRD, de asemenea, înregistrează o scădere de 1,41% din prețul acțiunilor iar capitalizarea scădea cu puțin peste 400 de milioane de lei. 

La nivelul întregii piețe de capital locale, datele arată că BVB a început în creștere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, rulajul fiind de puțin peste 1,8 milioane de euro după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. 

Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai tranzacționate 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,31%. De asemenea, indicele BET-Plus, ce consemnează evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni de la BVB, arăta o creștere similară. 

Săptămâna trecută, Bursa de Valori București a câștigat la capitalizare peste 4,3 miliarde de lei, respectiv 1,6%, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 0,45%, în comparație cu săptămâna anterioară. 

Cele mai tranzacționate acțiuni au fost ale Fondului Proprietatea, cu tranzacții de peste 91 milioane de lei și o scădere a prețului de 0,41%. În topul tranzacțiilor am întâlnit Banca Transilvania și Hidroelectrica. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter