• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cinci mituri financiare care se pot dovedi false

03 Mar 2018
Consum responsabil

Toate lumea banuieste ca sunt adevarate, ca dintotdeauna asa au stat lucrurile si ca desigur, asa vor sta si in viitor. Putini sunt cei care admit ca lucrurile se mai schimba. Si, mai ales, faptul ca in ultimii ani schimbarile au loc cu o viteza tot mai mare. Important insa este sa te integrezi in aceasta schimbare, astfel incat sa devii o parte a ei, ca sa nu poti fi surprins. Iata cinci mituri financiare care poate candva au fost valabile, dar acum….   


  1. Faptul ca ai un job iti va asigura o pensie decenta si o batranete linistita. FALS. Un pensionar din cinci  lucreaza ca sa poata supravietui

Asa ziceau acum 30 de ani si pensionarii de azi care acum isi cauta un part time job sau chiar un job cu norma intreaga, asta daca sunt norocosi sa fie angajati. Unul din cinci pensionari isi continua activitatea profesionala, se arata intr-o cercetare publicata de Institutul National de Statistica, intitulata "Tranzitia de la munca la pensionare". Majoritatea covarsitoare a pensionarilor (90,5%)  au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte. Circa 345.000 de pensionari spun ca nu stiu cand se vor retrage de pe piata muncii. De ce? Simplu: de bani e nevoie mereu.

2.. Nu-ti fa niciodata card de credit. Te va ruina. FALS.

Cardul de credit in sine nu e un lucru rau. Rau devine daca nu esti atent sa respecti contractul cu banca la care il ai. Un card de credit te fac sa te simti ca si cum ai avea mereu cash la indemana. Atentie, banii trebuie pusi la timp inapoi, ca sa nu ajungi sa datorezi mai mult decat face. Dar nu uita asta: cardul de credit te ajuta xcu cash in situatiile de urgent care pot aparea.  Mai ales acum, cand bancile se intrec sa-si insoteasca produsele cu tot felul de oferte, care de care mai atragatoare (de la bonusuri, discounturi, asigurari de calatorie samd)

3. Am timp sa economisesc. Cat sunt tanar, trebuie sa ma distrez. Vad eu ce fac dupa. FALS.

Romanii economisesc putin. Drept este ca nici nu au cum sa puna multi bani deoparte, cata vreme veniturile lor sunt mici iar nevoile, multe si costisitoare. In medie, romanii pun deoparte circa 40 de euro lunar. Echivalent in lei, normal. Austriecii si nemtii sunt mult mai cumpaniti, dar  deh!, cultura si obiceiuri diferite. Gandeste-te ca, potrivit estimarilor INS, speranta de viata la pensionare va fi de 17 ani la barbati si 20 de ani la femei. Cu alte cuvinte, va trebui sa traiesti cei 17 sau 20 de ani doar cu pensia. Nu ar fi mai bines a ai un supliment  care sa te ajute sa vezi de pilda, lumea? Mai ales ca niciodata nu stii ce-ti aduce viata…

4. O casa sau un apartament sunt cea mai buna investitie, chiar si pe credit. FALS

Foarte multi se arunca sa imprumute bani ca sa isi cumpere o casa. Platesc rate, dar isi sun ca oricum si pe chirie ar da sume asemanatoare dar macar in final raman cu activul. E drept, dar ia in calcul si altceva: daca valoarea casei tale scade cu 25%? Sau cu 50%, asa cum a dovedit recenta criza prin care tocmai am trecut.? Mai e casa ta cea mai buna investitie? Sau daca Doamne fereste, ramai fara job? Cand esti cu chirie, pleci mult mai usor in alt oras unde sa-ti gasesti o slujba. Te misti mai usor, vreau sa-ti spun. Ideal e sa nu te indatorezi pana in punctul in care rambursarea datoriilor iti distruge confortul personal. Adica mai mult decat jumatate din cat castigi lunar.

5.La o adica exista insolventa personala si daca apare o problema, ma pun sub protectia legii. FALS. Nu e chiar asa simplu.

Teoretic, daca esti de bună-credinţă si nu dispui de lichidităţi pentru plata datoriilor scadente , te-ai putea pune sub protectia insolventei.

În cazul deschiderii procedurii de insolvenţă pe baza planului de rambursare se suspendă provizoriu executările silite începute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu excepţia situaţiei în care instanţa decide prelungirea acestei perioade, dacă astfel situaţia financiară a datornicului ar deveni iremediabil compromisă.

Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an.

Insolvenţa prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care 'situaţia sa financiară este iremediabil compromisă'.

Legea prevede şi o procedură simplificată pentru insolvenţa personal, care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.  

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter