• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce nu merge bine când totul e perfect?

22 Dec 2017
Bugetul tău

Domnul Georgescu e șeful Asociației de Proprietari al unui bloc dintr-un oras de marime medie din Romania. In bloc sunt circa 30 de familii, iar luna viitoare sunt alegeri in Asociatia de Proprietari. Ca să fie re-ales, Georgescu le promite locatarilor că le va taia la jumatate cheltuielile cu întreținerea liftului și a celor cu ridicatul gunoiului.  Domnul Ionescu, care candida și el pentru același post, le promite că va menține toate cheltuielile la același nivel, fără să le urce cu  un leu măcar. Evident, oamenii l-au votat pe Georgescu. Unde au greșit, deși niciunul dintre candidați nu mințea?


Georgescu  a făcut ceea ce a promis. A tăiat la jumătate cheltuielile /familie  destinate întreținerii liftului și salubrizării, dar cum banii erau facturați și trebuiau achitați firmei care se ocupa de lift și respectiv de salubrizare. Așa că a  contractat de la o bancă un credit  în numele Asociației, a achitat in avans cheltuielile cu întreținerea liftului și cu ridicatul gunoiului, după care a stat liniștit. Totul părea ok,  toți ar fi trebuit să fie mulțumiți: prestatorii și-au încasat facturile, iar el și-a respectat promisiunile ”electorale”.

 Numai că, ceea ce a uitat să le spuna dl. Georgescu locatarilor, a fost că acel credit bancar trebuia și el plătit. Și că în final, tot locatarii vor fi cei nevoiți să îl achite.  Ei scăpaseră , e drept, de o parte din cheltuieli, dar pe una din coloanele tabelului de la întreținere a apărut rubrica ”rate credit bancă”. Per total, oamenii plăteau chiar mai mult decât înainte. Dar Georgescu fusese deja ales, promisiunile fuseseră îndeplinite, totul părea ”în grafic”.

În  realitate, nimeni nu a câștigat nimic. Oamenii  plăteau lunar sume mai mari, iar Georgescu a fost schimbat din functie la primul congres.  Locatarii acelui bloc au învățat pe propria piele o lecție simplă: în viață nimic nu e gratuit! Nici măcar atunci când vine un senator și îți promite că va limita dobânzile la creditele bancare, la puțin peste 2%.  Lucru pe care are dreptul să îl facă din punct de vedere legal, fără nicio îndoială. Dar care nu este posibil fără alte costuri pe care cineva trebuie să le plătească. Întotdeauna când auziți asemenea promisiuni, puneți-vă cel puțin două întrebări. Prima, dacă cel care vine cu asemenea promisiuni, este o persoană remarcată în domeniul în care face acele propuneri? Cu alte cuvinte, este un instalator bine poziționat pentru a vă da sfaturi despre cum să vă croiți un pantalon? Iar a doua întrebare este și mai directă: Dacă treaba nu merge așa cum ni s-a prezentat, cine  vine cu banii de acasă ca să plătească oalele sparte?

(Dan Popa)

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter