Depozite sau economii la vedere?

Randamentul minuscul oferit de bănci pentru economiile populaţiei redeschide discuţia privind modul în care ne păstrăm cash-ul.

Am avut ocazia să deschid recent un depozit la termen de o lună pentru care am primit „uimitoarea” dobândă de 0,15% pe an. Gândindu-ne la comisionul de retragere în afara zilei de scadenţă, de 0,5%, observăm că am avea nevoie de 3 ani de economisire disciplinată pe respectivul tip de depozit la termen pentru a acoperi comisionul bancar în cazul în care la un moment dat am dori să lichidăm depozitul şi să plecăm cu banii fără să aşteptăm ca acesta să ajungă la maturitate. Mai merită deci să ne păstrăm banii în depozite la astfel de randamente?

Este adevărat, dacă vom creşte perioada de maturitate, avem şansa să ajungem la dobânzi de aproximativ... 1% la scadenţa de un an. Dar totuşi, vorbim de doar 1%. Blocăm banii pe o perioadă atât de lungă pentru un câştig atât de mic? Depinde câţi bani avem. La o sumă mai mare, o jumătate de procent la dobândă se simte. În plus, dormim mai liniştiţi. Un contract de depozit reprezintă o înţelegere parafată cu banca pe când pentru a demonstra ce s-a întâmplat prin contul curent e nevoie doar de un banal extras. În caz de ceva încurcături e mult mai uşor de demonstrat ce sume revendici dacă apari cu un contract la ghişeu.

Dacă însă dispunem doar de sume modeste, nu are rost să ne mai complicăm cu un contract de depozit. Dacă avem nevoie de bani la un moment dat trebuie să mergem la bancă pentru a lichida depozitul pe când în cazul disponibilităţilor păstrate în contul curent, e necesar să mergem doar până la bancomat dacă respectivul cont e legat de un card de debit. În concluzie, acum e mai practic să ne ţinem economiile în depozite la vedere pentru sume modeste şi să păstrăm depozitele la termen la sume mai mari, în ciuda dobânzilor mici, eventual împărţite pe mai multe tipuri de scadenţe, doar pentru siguranţă suplimentară pe care o inspiră (chiar dacă mai mult la nivel psihologic) un contract de depozit.

citește mai departe

Încearcă și: