• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Chiar poți câștiga bani muncind de-acasă?

06 Feb 2015
Banii tăi

E plin netul de oferte - muncești câteva ore pe zi, câștigi niște bani comod, din fotoliul de acasă - problema este că majoritatea presupun să te transformi mai întâi în client.

După fumatele scrisori nigeriene, a venit rândul ofertelor de muncă la domiciliu. Elementul comun: trebuie să trimiți mai întâi niște bani pentru a intra în sistem, a achiziționa nu știu ce kit, etc. Aici este și excrocheria: cumperi ceva și aștepți apoi să câștigi prestând o anumită activitate, invariabil descoperind ulterior că munca respectivă e fie remunerată mai dezavantajos decât s-a promis, fie că “angajatorul” a dispărut strategic.

Sfatul nostru: refuzați orice colaborare care presupune să investiți inițial și altceva decât timpul/munca personală. Riscați să pierdeți și sumele de intrare în afacere (cumpărând bunuri/servicii de care nu aveți nevoie) și munca prestată ulterior. Asta fie pentru că nu veți acumula suficiente puncte, bonusuri, stimulente pentru a fi plătit, fie pentru că firma care urmă să facă plata se volatilizează.

În cazul în care se comercializează produse, dacă afacerea ar fi serioasă, dacă bunurile oferite ar fi de calitate și supervandabile, n-ar mai fi nevoie de înrolarea automată și obligatorie a agenților de vânzări pe poziția de consumatori. Acestea s-ar vinde pur și simplu de la sine. Cum cei mai mulți renunță însă relativ repede, fiind tratați cu refuzuri de cercul lor relativ restrâns de cunoscuți, rețeta afacerii presupune ca noii veniți în sistem să fie obligați să devină mai întâi consumatori (vezi sistemul MLM). 

În cazul în care se comercializează servicii, de ce ar accepta angajatorul incertitudinea (cei care muncesc de acasă au ritmul propriu, pot renunța pe nepusă masă când situația financiară li se îmbunătățește, etc) când ar putea să-și asigure o doză mai mare de predictibilitate angajând full-time? Poate pentru că intenționează fie să plătească execrabil, fie să le dea pur și simplu o țeapă amatorilor de bani câștigați ușor, de acasă? 

  

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter