Ce avantaje ai când împrumuţi direct statul

Reluarea vânzării titlurilor de stat către populaţie din toamnă, aşa cum promit autorităţile, este un bun pretext să trecem în revista avantajele deţinerii titlurilor de stat în comparaţie cu depozitele bancare la termen.

Potrivit mininstrului Finanţelor, vânzarea titlurilor de stat direct către populaţie (până acum, pentru a avea acces la acest produs se apela la o bancă) ar putea fi reluată din toamna, arată profit.ro.

Principalul avantaj al celor care cumpără titluri de stat este că dobânda, comparabilă cu cea a unui depozit bancar cu scadenţă asemănătoare, nu este impozabilă, spre deosebire de dobânda oferită de bănci care este taxată cu 16%. Tititlurile de stat vor putea fi cumpărate direct din sediile Trezoreriei iar autorităţile iau în calcul ca programul să fie unul cu emisie continuă, astfel încât la maturitatea unui titlu deţinătorul să îşi poată plasa banii în alt instrument asemănător, cu perioada de maturitate identică sau diferită (vor există 3-4 tipuri de scadenţe pentru titlurile cu maturităţi diferite). Diversificarea maturităţilor este un avantaj secundar pentru fanii titlurilor de stat, economiile putând fi plasate în funcţie de obiectivele titularului pe termen scurt şi mediu.

Dobânda acestor titluri va fi legată de cea a titlurilor emise anterior în cadrul Programului Fidelis în 2015 şi 2016 când populaţia a putut cumpăra titluri de stat prin intermediul mai multor bănci. În 2015 şi 2016 dobânda oferită populaţiei în cadrul emisiunilor din acest program a fost de 2,15% pe an, scadenţa fiind după 2 ani. Anul trecut, peste 20.000 de persoane au achiziţionat titluri de stat, emisiunea fiind suprasubscrisă de 7 ori astfel încât statul a trebuit să suplimenteze valoarea ofertei pentru a satisface integral cererea (s-au strâns cu această ocazie peste 735 milioane lei). Să mai spunem că între 2005 şi 2015 emisiunea titlurilor de stat pentru populaţie fusese oprită complet, statul bazându-se exclusiv pe bănci în acest timp pentru a-şi finanţa deficitul bugetar.

citește mai departe

Încearcă și: