• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cât de bine ies cumpărătorii de curent electric de Black Friday?

28 Dec 2016
Banii tăi

Pe lângă aur, vacanţe sau maşini, unele dintre produsele-surpriză oferite de eMag clienţilor de Black Friday 2016 au fost cele 1.000 de contracte de distribuţie de energie electrică oferite de E.ON.

Şi chiar dacă nu s-au epuizat precum consolele de 600 de lei sau smartphone-urile de 100 de lei (adică în primele 5 minute), contractele respective dispăruseră în prima jumătate de oră de la deschiderea site-ului cu ofertele de Black Friday, adică mare îmbulzeală mare. Ce primeau amatorii de chilipiruri în acest caz?

Cârligul de marketing era reprezentat de cele 6 luni de facturi cu valoarea consumului zero plus un tarif „uman” de furnizare de 0,19 lei/KWh. Or, cum să nu dea buzna lumea dacă se promiteau 6 facturi de consum zero iar iarna bătea la uşa (consum mai mare de energie electrică)? Aveţi în vedere faptul că era vorba de Black Friday-ul de ...iarnă, un detaliu obligatoriu de precizat deoarece unii retaileri organizează festivaluri de reduceri de Black Friday prin primăvară şi vară.

Ca de obicei, după entuziasmul achiziţiilor urmează însă o perioada de reflecţie pe baza datelor primite din teren care mai temperează optimismul din start. Iar cei care câştigaseră facturile zero timp de 6 luni au aflat de la E.ON că urma să apară un prag de consum, de 1TWh (1.000 KWh) în perioada promoţională. Adică, facturile zero sunt valabile pentru o medie a consumului de 166 KWh pe lună (deci o valoare sub 100 lei per factură), echivalentul consumului unui apartament de 2-3 camere fără pretenţii (fără centrală pe energie electrică de exemplu). Pentru cine consumă mai puţin diferenţa nu se reportează iar pentru cine consumă mai mult diferenţa se plăteşte.

Cu cât se plăteşte? Aici apar alte noutăţi. Preţul de furnizare e acelaşi la marii distribuitori, fiind încă o piaţă reglementată (de asta fiecare îl scoate în faţă), respectiv 0,19 lei/KWh. Tarifele de transport şi distribuţie diferă însă destul de mult astfel încât se ajunge la un preţ contractual fără TVA,contribuţia de cogenerare şi certificatele verzi de 0,41 lei/KWh la E.ON faţă de 0,37 lei/KWh la Enel Muntenia, 0,4 lei la Enel Dobrogea, 0,39 lei la Enel Banat şi CEZ. Cu alte cuvinte, cine migrează de la Enel Muntenia la E.ON va plăti cu aproximativ 10% mai mult după primele 6 luni în care E.ON face cinste (în limita celor 1.000 KWh) ceea ce înseamnă că pe termen lung beneficiile s-ar putea estompa serios. Pentru primele 12 luni contractuale, câştigul este însă palpabil (circa 420 de lei pentru clienţii Enel Muntenia şi cu 40-50 de lei în plus pentru cei ai celorlalţi distribuitori care au tarife totale mai apropiate de E.ON). Evident, cel mai bine ies cei care aveau deja contracte cu E.ON (zona Moldovei) şi doar şi le reinoiesc pentru 12 luni primind facturi zero în prima jumătate de an.

Concluzia? O oferta bună dar nu chiar una de Black Friday (chilipir). Mai ales dacă după primele 12 luni beneficiarii se transformă din comoditate în clienţi captivi la un tarif mai mare decât al concurenţei.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter