• Afaceri
  • Legea prevenirii taie elanul organelor de control

Legea prevenirii taie elanul organelor de control

Antreprenorii vor avea şansa să remedieze în 90 de zile neregulile constatate de autorităţile statului înainte de a fi sancţionaţi, asta dacă sunt la prima abatere.

Denumită iniţial „legea prevenţiei”, proiectul de act normativ a plecat de la Guvern şi se află în acest moment la Senat unde poate primi adăugiri sau modificări urmând să-şi reia traseul la Camera Deputaţilor înainte de a ajunge la Preşedinte pentru promulgare. Noutea principala este introducerea unei perioade-tampon între sancţiunea propriu-zisă şi constatarea acesteia, perioadă în care firmele pot remedia neregulile constatate de organismele de control, dacă sunt la prima abatere.

Cum mulţi antreprenori trăiau cu grija controalelor de la Fisc, inspecţia muncii, autorităţile sanitare, etc apariţia unei perioade de remediere în care să poată reveni în limitele legii reprezintă o adevărată uşurare. Astfel, în momentul în care se constată o neregulă, agentul constatator va trebui să aplice mai întâi sancţiunea avertismentului (se va încheia un proces verbal în acest sens) apoi să ataşeze un plan de remediere pe care compania în culpă va trebui să îl îndeplinească în termen de 90 de zile. Agentul care efectuează controlul va menţiona în registrul unic  de control al autorităţii de care aparţine existenţa acestui plan de remediere a neregulilor, din aceeaşi sursă urmând să verifice dacă societatea comercială a mai beneficiat de un tratament asemănător sau se află la prima abatere.

După 10 zile de la depăşirea termenului de remediere autoritatea de control va verifica modul în care şi-a îndeplinit obligaţiile compania depistată cu nereguli şi va menţiona acest fapt în partea a doua a planului de remediere. Dacă se ajunge la concluzia că firma nu şi-a făcut treaba şi se află în continuare într-o situaţie ce impune aplicarea sancţiunilor, agentul constatator le va aplica fără alte amânări. Tot de sancţiuni au parte şi antreprenorii care repetă aceeaşi greşeală în termen de 3 ani de la întocmirea primului plan de remediere.

O altă noutate este că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, autorităţile cu atribuţii de control vor trebui să facă informări pe site-ul propriu privind legislaţia aplicabilă şi atribuţiile organismelor de control, să realizeze ghiduri prin care să îndrume contribuabilii cum să acţioneze corect şi legal şi în care  să descrie principalele speţe cu care s-ar putea confrunta aceştia.

Vezi aici o listă cu toate contravenţiile care vor intră sub incidenţa acestei legi (sub rezerva că dezbaterile din camerele Parlamentului ar putea aduce completări sau modificări).

citește mai departe

Încearcă și: